Vicecampionul mondial la lupte, Alin Alexuc, sportiv care evoluează în competiţii pentru Clubul Sportiv (CS) Botoşani şi Dinamo, a fost premiat ieri de prefectul judeţului, Cristian Roman, pentru performanţa sa de a cuceri medalia de argint în cadrul Campionatului Mondial de lupte, competiţie desfăşurată recent la Budapesta. “La Botoşani mai este şi altceva decât şoferi orbi la volan, tâlhării care se întâmplă la Oficiul Judeţean de Cadastru, sinistraţi, foame sau şomaj. Avem şi oameni care merită să fie respectaţi şi apreciaţi cu adevărat”, a menţionat primul reprezentant al guvernului în teritoriu, adăugând că l-a răsplătit pe vicecampion pentru munca pe care a depus-o cu o sumă de bani din propriul buzunar. Pe lângă bani, Alin Alexuc a primit şi o diplomă de excelenţă, pe care sportivul s-a grăbit să o înrămeze înainte de a pleca în cantonamentul lotului naţional, unde pregăteşte participarea la Internaţionalele României.

“Sunt foarte mulţumit de faptul că am fost premiat şi de domnul prefect, după ce anterior am fost premiat şi de domnul Victor Mihalachi. Le mulţumesc personal pe această cale celor doi şi recunosc că ar fi extraordinar dacă exemplul lor ar fi urmat şi de alţi oameni de afaceri. Nu am făcut deocamdată un total, să văd câţi bani mi-a adus această medalie de argint de la Campionatul Mondial, pentru că nu am fost premiat încă de cele două cluburi de care aparţin, nici de Federaţia Română de Lupte prin Autoritatea Naţională pentru Sport”, a declarat Alin Alexuc.

Conform regulamentelor în vigoare, sportivul va primi din partea Federaţiei Române de Lupte prin Autoritatea Naţională pentru Sport 4.200 de lei. În cazul în care ar fi cucerit aurul mondial, luptătorul ar fi primit 7.000 de lei. “Având în vedere că îl deţinem în dublă legitimare cu Dinamo, noi nu putem să-l premiem pentru performanţa de la Mondiale decât cu 1.050 de lei, adică jumătate din jumătatea valorii pe care i-o va acorda Federaţia Română de Lupte. Atât ne permite legea. Probabil că Dinamo îl va premia cu o sumă mai consistentă. Am încercat să obţinem şi o premiere din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport (DJS), însă ni s-a transmis că este criză şi că nu sunt bani”, a precizat Andrei Amos, directorul CS Botoşani.

Alin Alexuc a câştigat titlul de vicecampion în cadrul Campionatului Mondial de lupte greco-romane de juniori de la Budapesta, la categoria 96 de kilograme. El a fost singurul component al delegaţiei României care a urcat pe podium. Sportivul a reuşit performanţa după ce a trecut rând pe rând de Gyorgy Rizmajer din Ungaria, Tomislav Lavric din Croaţia şi Shahab Morteza Ghourehjili din Iran. În finala mondială, botoşăneanul a cedat în faţa rusului Islam Magomedov.

Performanţe realizate de Alin Alexuc

2005 – Campionatul Naţional de cadeţi – locul II

2006 – Campionatul Naţional de cadeţi – locul I

2007 – Campionatul Naţional de cadeţi – locul I

2007 – Campionatul European de cadeţi – locul II

2007 – Cupa României la juniori – locul I

2008 – Campionatul Naţional de juniori – locul I

2008 – Campionatul Naţional de seniori – locul I

2008 – Cupa României la juniori – locul I

2009 – Campionatul Naţional de juniori – locul I

2009 – Campionatul European de juniori – locul II

2009 – Campionatul Naţional de seniori – locul I

2009 – Campionatul Naţional de juniori – locul I

2010 – Campionatul Mondial de juniori – locul II

2010 – Campionatul Naţional de seniori – locul II